NEWS

SIA “Primekss” veic pētījumus Viedo materiālu un tehnoloģiju Kompetences centrs ietvaros.

Projekta numurs - 1.2.1.1/16/A/005.

Viedo materiālu un tehnoloģiju Kompetences centrs aptver trīs zinātniskos virzienus:

  • Viedie materiāli - maina savas īpašības atkarībā no ārējās vides stimuliem. Šeit ietilpst viedie materiāli un pārklājumi, kā arī nanomateriāli un nanotehnoloģijas. Viedo materiālu pielietojums ir plašs un sedz vairākas ekonomikas nozares.
  • Biotehnoloģija – bioloģijas un tehnikas nozare, kas izmanto dabiskās bioloģiskās sistēmas (piemēram, mikroorganismus), lai ražotu bioloģiski nozīmīgas vielas. Šajā virzienā tiek plaši izmantoti fermentācijas procesi un dzīvi organismi. Viena no svarīgām jomām ir biodegvielas un bioenerģijas ražošana, kas ir saistīta ar atjaunojamo energoresursu tēmu.
  • Vides virziens ietver jomas, kas saskaras ar vides piesārņojuma samazināšanu un ilgtspējīgu dabas resursu izmantošanu. 

Kompetences centra projekta mērķis ir atbalstīt vismaz 20 pētījumus atbilstoši definētajiem pētniecības virzieniem, attīstot jaunus produktus un tehnoloģijas nozarē un ieviešot tās ražošanā, tādējādi veicinot pētniecības un rūpniecības sektora sadarbību, kā arī nozares komersantu konkurētspējas paaugstināšanu.

Projekts tiek īstenots no 2016.gada 1.septembra līdz 2018.gada 31.decembrim;
Kopējais ERAF atbalsta apjoms projektam sastāda 3 206 250 EUR.

Primekss SIA VMTKC ietvaros veiktie projekti:
#13. pētījuma projekts:  Inovatīvas daļēji saliekamā (“semi-precast”) dzelzsbetona pārseguma plātņu sistēmas izstrāde un ieviešana praksē

Pētniecības projekta īss apraksts 

Pētījuma mērķis ir pārbaudīt pilnizmēra laboratorijas pētījumos SIA “Primekss” inženieru izstrādāto konceptu, ka FILIGRAN daļēji saliekamā (“semi-precast”) starpstāvu pārsegumu ierīkošanas sistēma var tikt padarīta vēl tehniski un ekonomiski efektīvāka, ja būvlaukumā ierīkojamais augšējais slānis tiek aizstāts ar īpašu ķīmiski uzspriegtu škiedrbetonu. Paredzēts arī izstrādāt aprēķina metodiku, kas piemērota jaunajam starpstāvu pārseguma konstrukcijas veidam.

Pētniecības projekta īstenošanas laiks: 01.09.2016  – 31.12.2018

Pētniecības projekta statuss 9. ceturksnī:

Projektā 9. ceturksnī darbs pie pētniecības projekta ir pabeigts. Abas projektā plānotās publikācijas ir tikušas publicētas un ir atrodamas šeit:

Informācija atjaunota 2019. gada 10. janvārī

#14. pētījuma projekts: Īpaši plāna “whitetopping” betona pārklājuma izstrāde 

Pētniecības projekta īss apraksts 

Pētījuma mērķis ir identificēt materiālu kombinācijas, kas ļautu ierīkot sevišķi plānus betona “whitetopping” pārklājumus, kas būtu ilgizturīgi un noturīgi pret betona plaisāšanu un malu rozīšanos termisko un žūšanas rukuma spriegumu ietekmē. 

Pētniecības projekta īstenošanas laiks: 01.09.2016 – 31.12.2017

Pētniecības projekta statuss 6. ceturksnī 

Projektā 6. ceturksnī darbs pie pētniecības projekta ir pabeigts. Abas projektā plānotās publikācijas ir tikušas publicētas un ir atrodamas šeit:

Informācija atjaunota 2019. gada 10. janvārī

#15. pētījuma projekts: Jauna tipa tērauda dispersā stiegrojuma izstrāde

Pētniecības projekta īss apraksts:

Pētījuma mērķis ir izstrādāt jaunas un uzlabotas ģeometrijas disperso tērauda stiegrojumu, kas būti īpaši piemērots betona plātņu (grīdu, pārseguma un pamata plātņu) izbūvei un ļautu izgatavot efektīvākas un ekonomiskākas šķiedrbetona konstrukcijas ar samazinātu kopējo tērauda patēriņu.

Pētniecības projekta īstenošanas laiks: 01.09.2016  – 31.12.2018

Pētniecības projekta statuss 9. ceturksnī:

Projektā 9. ceturksnī darbs pie pētniecības projekta ir pabeigts.

Informācija atjaunota 2019. gada 10. janvārī


View all news